Brené Brown: “Jeg elsker at podcaste, men jeg hader at være nybegynder!”

Brene Brown podcast
Brené Brown. Foto: Maile Wilson

Jeg deler dette med dig, der måske er gået lidt i stå med din podcast. Eller har svært ved at komme igang.

Jeg er pjattet med Brené Brown, der er amerikansk forsker i sårbarhed og skam.

Og kan varmt anbefale hendes flere timers online foredrag ’The Power of Vulnerability’ (fra audible.com) og hendes bog ’Braving the Wilderness.”

Den seneste er især vigtig læsning nu, hvor det handler om at turde stå alene for at opnå oprigtigt sammenhold.

Marts 2020 lancerede Brené Brown sin egen podcast ’Unlocking us’.

Fra podcast studio til eget skab

Lanceringen og produktionen var planlagt.

Men intet blev selvfølgelig som planlagt. Lige nu er det meste af verden ramt.

Det professionelle podcast studie, hun skulle optage i, måtte også lukke ned under Coronavirus pandemien.

Og at være sammen flere mennesker – dur jo heller ikke rigtigt …

Nu optager hun i eget hus i et skab i joggingbukser. (Sidstnævnte kan varmt anbefales).

Både solo og fjerninterviews.

Brené Brown Unlocking Us Podcast
Unlocking Us. Podcast af Brené Brown

Dårlig til nye ting

I den første episode, Brené on FFTs, fortæller hun om, hvor dårlig hun – og vi voksne mennesker er – til at være nybegyndere.

Selvom hun har arbejdet med at interviewe i over 20 år og er professionel foredragsholder, føltes alt nyt.

Det tog hende også 30 forsøg at optage introen, hvor hun egentlig bare siger ”Hi everyone – I´m Brené Brown and this is Unlocking Us.”

Brené Brown måtte skrive ordene ned for ikke at glemme formuleringen. Og hvordan skulle hun lyde? Frisk og overskudsagtig, lokal med en dialekt eller sexet?

 

Brené Brown om podcast-drømmen – og mareridtet

Hun fortæller i første episode ærligt om at være i spændingsfeltet mellem bange og spændt.

“Podcasting has always felt like my dream medium – building community and having real hard conversations about everything from love to heartbreak. This is what I want to do. But as much as I love this new podcast, what I don’t love is being new at things.

The awkward and uncomfortable comes right after the excitement. And it feels awful. If the definition of vulnerabily is uncertainty, risk and emotional exposure, then being new at something is the epitomy of being vulnerable.” Brené Brown, Unlocking Us

Vi kan holde op med at gøre noget nyt, hvis vi er bange for at begå fejl og ikke kunne det og være en akavet lærer. Men så lukker vi af for noget i os.

Som Brené siger i episoden: Er det her, der er ”lifeblood” og ”the secret sauce”.

Det handler om at blive der og ikke lukke ned i læringsprocessen.

 

Krum tæer – efterfølgende

Jeg deler det her, fordi det er SÅ genkendeligt.

Det er befriende at høre at en af verdens bedste formidlere også kæmper.

Det er så konfronterende at høre sig selv, og det er så let at høre, når man prøver på at lyde som en anden – eller at lyde begejstret og energisk, når man er trist og træt.

Og at have erfaring i at stille sig frem er ikke nødvendigvis en fordel. Der er så meget på spil, når vi begiver os ud i noget nyt, som vi ikke mestrer.

Ingen forlanger af en tumling, at de skal gå perfekt fra første skridt, men af en eller anden grund forventer vi det af os selv, når det kommer til den første podcast-optagelse, eller den 3. eller den 10.

Jeg siger altid til nye podcastere, at hvis de ikke krummer tæer, når de senere lytter til deres intro-episode, så er de startet for sent.

 

FFT – kom igennem det akavede

Brene Brown taler i Unlocking Us om FFT.  Fucking First Time.

Lyt til episoden her.

Og hun fortæller, at når vi bliver bevidste om, at det er det, der driller os, så kan vi lettere holde fast i noget nyt og øve os og blive bedre.

Hun er selv i FFT med podcasten.

Så hvis du skal i gang med at podcaste, eller skabe noget nyt, og synes, det er meget svært, eller du får en hård indre dialog, så anbefaler hun disse 3 trin:

 

1. Normalise it

Du ved ikke, hvad du gør, når du laver noget nyt, derfor bliver du bange. Det er helt normalt. Du kan ikke trække fra erfaringer, og hvis det er ubehageligt, så er det ikke et tegn på, at du skal stoppe men er i gang med en FFT (Fucking first time).

2. Put it in Perspective

Mind dig selv om at denne tilstand ikke er permanent. Hvis du har svært ved teknikken, at lytte til din egen stemme eller interviewteknik (og mangel på samme), så behøver det ikke betyde, at du er dårlig til alt. For evigt.

3. Reality Check your Expectations

Det er altid tungere, end du tror, at lave noget nyt. Det tager længere tid end ventet. Og det kan være et svært sted at være. Det kan virkelig f.. dig op og føles sårbart. Hvis du ønsker at kunne det hele på den halve tid, så prøv lige at mærke efter, om det er fair overfor dig selv.

 

Sæt igang

Rigtig god podcasting. Og skal du i gang med noget nyt, og er det svært eller sårbart, så husk at det ikke er tegn på, at du ikke skal gøre det.

Du er bare i gang med en Fucking First Time. Hold ud.

Du kommer en dag til at lytte til de første episoder og smile lidt af dig selv. Fordi du har fundet ud af, hvad du aldrig vil gøre igen, og hvad der virker. Men du finder ikke ud af det, hvis du ikke begynder. Du kan ikke tænke dig til det.

Verden har brug for din stemme. Den skal ikke være perfekt – den skal bare være din.

Er du ikke kommet i gang endnu, så kom med på næste online Skab din podcast. Snup din plads her.

Charlotte Heje Haase podcaster
Kh. Charlotte