Charlotte Heje Haase: 10 ting jeg fået ud af at podcaste
Jeg har fået utrolig meget ud af at podcaste. Dette er også grunden til, at jeg gerne vil lære fra mig og sætte andre i gang.
For når jeg tænker over alt det, som denne kommunikationsform har givet mig, så bliver jeg faktisk lidt rørt.
Det er nemlig ikke kun arbejdsmæssigt men i høj grad også på det personlige plan.
1. Mod til at tage ordet
Efter at jeg har startet min podcast Forfatterhjørnet, har jeg udfordret min indre historie om ikke at være stærk mundtligt.
Jeg er gået fra svedige håndflader og bævrende stemme til at glæde mig hver gang, jeg har et interview i kalenderen og er blevet bedre til at komme med mine input i samtalerne.
Jeg er nu også begyndt på episoder, hvor jeg sidder alene foran mikrofonen. At have min egen podcast har hjulpet mig til at blive skarpere på mit budskab og måde at formidle på, hvilket gør det sjovere at holde foredrag, workshops og lave onlinekurser med lyd
Hvis du, som mig, altid har skullet samle mod til at tage ordet i en forsamling, så kan tanken om at have sin egen podcast ligge fjernt.
Men det behøver det ikke. Ved selv at styre hvad du skal sige, hvilke gæster, du skal tale med, og om hvilket emne, ligger der en helt fantastisk mulighed for at styrke dine evner.
Så hvis du ikke anser dig selv som en, der elsker at tale, så lad endelig ikke det stoppe dig fra at starte din podcast. Det vigtigste er, at du har noget på hjerte. Når jeg kan, så kan du også. Tro mig.
2. Mod til at lade stemmen fylde
Jeg har haft store komplekser med min stemme, før jeg begyndte at podcaste. Jeg har sunget gospel og er i den grad sopran, hvilket vil sige den lyseste stemme. Det er mig, der kan synge, så vinduerne klirrer. Det lyder godt i et kor, men er ikke solist-venligt.
Min lyse stemme har skabt misforståelser over telefonen. Engang skulle jeg interviewe en imam omkring hans besøgstid i Stefanskirken på Nørrebro, og artiklen endte i Kristeligt Dagblad på forsiden, men han spurgte: ”Er det til en stil i skolen?”
En anden gang skulle jeg have lavet et nødpas og ringede for at undersøge kriterierne og fik at vide: ”Du skal have en underskrift med fra dine forældre.” Jeg var 25 år. Det har lært mig at trække vejret og bruge min stemme på en måde, så den ikke bliver anstrengt og skinger.
Ved at podcaste har jeg i den grad stiftet fred med min stemme. Og til min egen store overraskelse har jeg fået meget ros – for netop min stemme og sprog af podcast lyttere, der kalder den ”rolig, empatisk og rislende.”
Alle stemmer er forskellige. Har du stammet som barn? Er du meget hæs, taler du med dialekt, eller har du en utrolig lys eller dyb stemme? Hvis du ikke er vant at lytte til din egen stemme, kan det virke meget overvældende at starte en podcast. Pludselig bliver stemmen altafgørende, da den er det eneste, dine lyttere bliver konfronteret med af dig.
Der kan være mange grunde til, at du har et lidt ambivalent forhold til sin stemme og tænker sig om en ekstra gang, før du starter en podcast. Men sandheden er, at alle stemmer dur til podcasting.
Så hvis du er i tvivl, om din stemme dur til podcasting, så tøv ikke længere. Du skal bare passe godt på den og ikke anstrenge den. Der er mange dygtige stemmetrænere, der kan hjælpe dig, men sandheden er, at nogle gange skal du bare gå i gang. Og man lærer så meget af at lytte til sig selv og andre.
3. Styrker forholdet til min målgruppe
Jeg har oplevet, at folk føler et styrket tilhørselsforhold til mig igennem min podcast. For det første, så bliver de rette kunder tiltrukket af mit budskab, og dem der ikke bryder sig om det siet fra. Og for det andet, så bliver de mere loyale, når de får godt gratis indhold.
I min lukkede Bare Skriv Facebook-gruppe, tog jeg et initiativ til at lave nogle Walk&Write, hvor dem, der havde lyst, mødtes og gik en tur og talte om, hvor man var i skriveprocessen og sad og skrev sammen efterfølgende. Her dukkede der fem op første gang, selvom det var kl. 10 en hverdag.
Kun en kendte jeg i forvejen, de andre havde stiftet bekendtskab med mig gennem min podcast. De var alle folk, der skrev, men nogle gange kæmpede med kreativ tvivl, og deres historier om udfordringer og sejre er guld værd, når jeg laver kurser eller henvender mig til lytterne i min podcast.
Gennem min podcast har jeg både tiltrukket min ‘tribe’ og lært mulige kursister bedre at kende. Det gør det meget nemmere og sjovere at lave fedt indhold til dem.
Uanset om du har en stor målgruppe, du har dyrket gennem nyhedsbreve, blogs og kurser, eller om du er helt ny på banen, så er en podcast en fantastisk måde at styrke dit forhold til dine modtagere på.
4. Blevet stærkere verbalt
Jeg har også lært mig at trække vejret ordentligt, så jeg holder en form for dybde i min stemme, der kan have tendens til himmelflugt, når jeg bliver begejstret eller spørger om noget.
Ved at lytte til sig selv interviewe og redigere de værste “øh” og “uhm” og gentagelser ud, så er jeg blevet meget skarpere verbalt. Jeg er mere bevidst om de ord, jeg vælger og leder jeg efter ord eller vil vise, personen, jeg interviewer, at jeg er med, så kommunikerer jeg det med øjenkontakt og kropssprog i stedet for fyld-ord, der kan genere lytteren.
5. Inspiration til at få skrevet
At lave gratis indhold virker måske lidt åndssvagt. Skyder du ikke dig selv i foden? Nej. Tværtimod. Der kommer så meget uventet ud af at podcaste, som du ikke lige kan regne ud.
Da jeg startede min podcast var det for at blive klogere på skriveprocessen og kreativitet og blive skarpere på, hvordan jeg bedst kunne lære fra mig til forfatterspirer. Men sandheden er, at jeg får lige så meget, som jeg giver. Og her taler jeg ikke om kroner og ører, men også i inspiration.
Hver gang jeg har lavet en spændende episode med et inspirerende menneske, der skriver, så er jeg helt vild for at kaste mig over mit manuskript. Jeg føler, at jeg ikke står så alene med min lidenskab, tvivl og udfordringer.
De andre forfattere giver mig både identifikation og værktøjer til at gå til skriveprocessen på nye måder. Og det er uvurderligt, og også det, jeg håber, at lytterne tager med sig.
Hvis du føler, at det er spild af tid og kræfter at podcaste og at du ligeså godt selv kan skabe indhold på anden vis, så skal du være velkommen. Men jeg må sige, at intet andet har inspireret mig i en sådan grad som de mennesker, jeg har inde som gæster. Jeg er i gang med at skrive en bog om skriveprocessen og kreativitet, og der er deres erfaringer og citater guld værd.
6. Nye kunder
Hvis du laver en podcast, der lægger sig op af dit arbejdsmæssige virke, så er det selvfølgelig en god måde at positionere dig indenfor dit felt, men det rækker oftere bredere, end du kan forudse.
Ud over at have givet mig flere interesserede i mine skrivekurser og mentorforløb, så har jeg fået sjove opgaver på grund af min podcast. Jeg har:
- Fået en fast freelanceopgave på et fagblad om hovedpineramte, fordi en gæst kendte chefredaktøren og synes, at jeg har en behagelig måde at interviewe på og er empatisk, hvilket er vigtigt, når man taler med mennesker om svære personlige emner.
- Blevet hyret af tidligere gæster til at interviewe dem på BogForum på scenen, fordi de kunne lide min måde at spørge ind på.
- Fået ghostwriter opgaver.
- Fået bogredigerings opgaver.
- Folk begyndte at henvende sig til mig i stor stil, fordi de selv ville starte deres podcast. Så derfor skriver jeg på denne blog nu – og laver online kurser og forløb om samme.
Så hvis du begynder at podcaste, så lad være med at tro, at du har regnet det hele ud. Der kan komme spændende samarbejder ud af en podcast.
7. Blevet bevidst om egne forcer
Det er ikke altid, at man ser klart i forhold til sig selv. Jeg har altid haft svært ved at smalltalke, men ved at være værtinden, kan jeg styre udenom vejr-snak og til kernen af det, som, jeg synes, er interessant – nemlig vejen til at skabe og udtrykke sig frit kreativt.
Og nu kan jeg se, at det er en force i forhold til at have dybe samtaler om et emne. Jeg elsker at tale om de store ting, og det er helt i orden i min egen podcast. Det må gerne være dybt.
I nogle samtaler siger jeg faktisk ikke så meget, og afstemmer hvor meget jeg siger, i forhold til personens behov. Nogle har brug for mange spørgsmål og dialogen som form, mens andre trives med den friere form.
Efter mit interview med Majbritte Ulrikkeholm var jeg meget opløftet, for vi havde en dejlig og vedkommende samtale. Da jeg senere lyttede vores samtale igennem, gik det op for mig, at jeg sagde meget lidt.
Det undrede mig, for jeg følte, vi havde haft en fantastisk udveksling, men meget af det har været non-verbalt. Hun skrev til mig efterfølgende, at det var et vidunderligt interview, og jeg havde fået hende til at tale om ting, som hun ikke havde tænkt på længe eller rigtig erkendt.
Så her lærte jeg, at en af mine forcer er at være nærværende og en god lytter. Min idé om en god journalist skulle være sådan en, der fyldte meget og gik i kødet på folk eller slyngede om sig med vidunderlige finurligheder, som fx Knud Romer, ændrede sig. Jeg forstår nu, at jeg bare skal være mig.
Er du helt bevist om egne styrker, så kan du allerede fra starten af skabe en podcast, der drager fordel af dette. Det kan være, at du er god alene foran en mikrofon – eller laver fede reportager eller interviews …
Men selv hvis du er lidt i tvivl, som jeg var, og det er en helt ny måde at kommunikere på, så kom i gang. Så viser det sig. Det lover jeg.
8. Mit budskab er blevet skarpere
Du kan måske godt få den tanke, at du skal være knivskarp og ekspert indenfor dit område, når du starter en podcast, og ja … det kan da bestemt være en fordel. Men det er ikke et must. Hvis du har en stor interesse, så kommer din ekspertviden jo også af at udforske den og sætte dig et mål med at producere indhold om emnet løbende.
Jeg har altid vist, at en af mine kæmpe passioner er at skrive og kreativitet, og i ti år, før jeg begyndte på det, drømte jeg om at holde de skrivekurser, jeg synes, der mangler i Danmark. Nogle der talte til kreativiteten og fik folk til at finde deres stemme, historie og unikke måde at udtrykke sig på.
Efter at have interviewet andre forfattere, er jeg blevet endnu stærkere i min viden om, at kreativitet ikke er en lineær størrelse, men en man skal gå sidelæns ind i. Der kan sættes rammer, men den skal ikke tøjres fra start. Mange af mine gæster fortæller også, at det de troede, de skulle skrive, ikke er det som de faktisk har succes med (og elsker).
Det har givet mig mod på at lave “Kickstart din kreativitet”-kurser og “Find ind til historien bag plottet”-mentoring 1:1.
9. Mod til at starte nye ting
Det har været så fint for mig at starte en podcast og sende en episode ud en gang om måneden. Ved at holde fast, selv når det var svært, og rumklangen fx drillede, så er jeg kommet igennem en langt større blokering.
Nemlig omkring at lave online kurser. Jeg har ville det i mange år, men ikke kunne finde ud af formatet og troet, at jeg skulle kunne sammensætte perfekte videoer, lydfiler og alt muligt.
Gennem at stifte fred med min stemme på lydfil, fik jeg stablet mit første online kursus på banen, Skriv mindet i live. Det blev en blanding af lydfiler og videoer, og fordi jeg var skarp på mit budskab, og hvad jeg havde på hjertet, så havde jeg mod på det.
Jeg er også ved at indtale en af mine bøger som lydbog, noget jeg ikke havde overvejet før, jeg begyndte at podcaste.
At tage ordet gav det mig også modet til at lave live videoer på Facebook i min lukkede Bare Skriv gruppe.
Ved at interviewe kreative mennesker om deres skriveproces, er jeg blevet bidt af de gode samtaler i en sådan grad, at jeg i dag ikke ville tøve, hvis jeg fik tilbudt en værtsrolle i et radioprogram omkring mennesker, de store følelser eller kreativitet.
At podcaste giver dig mod til at starte nye ting eller formidle din viden på nye måder.
10. Mod til at være min egen leder
Med min podcast er jeg både redaktør, journalist, klipper, medie og kanal. Jeg står for alle dele af udgivelsen, og har selv bestemt indhold, udgivelsesfrekvens og redigering.
Det er befriende at ikke skulle spørge nogen om lov eller vende det 10 gange på et redaktionsmøde, men at bare kunne give sig i kast med at podcaste.
Ved at podcaste og selv stå for indhold og udgivelse, får du mulighed for at skabe dit eget lille medie, og det er skægt, vildt og givende. Jeg kan varmt anbefale dig at komme i gang.