Podcaster: Sådan fjern-interviewer du hjemmefra

Hvad ville du tage med dig på en øde ø?

Det spørgsmål har altid irriteret mig.

Men lige nu kan jeg alligevel ikke lade være med at tænke på det, da vi hver er mere eller mindre strandet på hver vores ø – alene eller med vores familier.

Og jeg må sige, at udover mine nærmeste og mad, så er jeg simpelthen så glad for min internetforbindelse og mikrofon.

Det lyder måske åndssvagt, men jeg mener det virkelig.

Med min USB-mikrofon (Røde Podcaster) og forbindelse til nettet, kan jeg få kontakt med hele verden og have meningsfulde samtaler i sikker afstand. Her skriver jeg lidt om at fjerninterviewe.

Og især i disse dage har jeg brug for at føle mig forbundet med verden.

 

Social distancing

“Social distancing” bliver som begreb brugt en del nu, fordi vi er nødt til at holde afstand til hinanden på en helt anden måde.

Vi har længe frivilligt og ubevidst valgt at holde mental afstand til hinanden i det offentlige rum – og siddet fordybet i hver vores mobil.

Og jeg har som solopreneur i den grad savnet kontakt, dybe samtaler og personlige møder.

Selv begiver jeg og familien os ikke rigtig ud i denne tid. Vi har skabt vores egen lille oase og er så heldige, at vi har en have og mulighed for at købe mad over nettet.

Men det gør også, at vi er mere isolerede end nogensinde.

 

Alene sammen

Jeg har længe været optaget af, hvordan vi forbinder os alene sammen, og nu er det blevet endnu mere aktuelt. Hvordan kan vi holde afstand uden at isolere os mentalt?

Vi har brug for hinanden og en følelse af at ikke være alene i det her.

Der opstår mange fantastiske kreative løsninger, og i disse dage er det en fest at være på de sociale medier, hvor folk er gået fra at vende frygten til vrede og pege på “de andre” til at lave alt fra online koncerter til hjemme-yoga med kamera.

Jeg synes også, at podcasting og samtaler er et godt bud.

 

Podcasten – som redskab til kontakt og mening

Med min mikrofon og adgang til Zencastr og Zoom taler jeg flere gange om ugen med mennesker. Og jeg laver podcasts som før.

I går mødtes jeg med Flemming (interviewer) og Lasse (gæst) på Zoom, hvor vi optog en episode til Enneagrammet Next Level Podcast.

Vi valgte at gøre det med video for at skabe en følelse af forbindelse. Og måske vi også vil dele den i en gruppe, relateret til podcasten.

podcast over afstand

Zencastr er også et fantastisk værktøj, hvor du kan optage dine samtaler til podcasten og få en god lyd.

Den deler også interviewet i flere spor, hvilket kan være en fordel, hvis du har et barn, der pludselig stormer ind ad døren, mens din gæst svarer på et spørgsmål.

Det er dette værktøj, jeg vil anbefale dig at bruge som podcaster og fortælle dig om i denne mail.

 

Eksempler på fjerninterviews

Her er et eksempel på en optagelse foretaget over Zencastr:

Dorte Lytje i Forfatterhjørnet: Det er et maraton at skrive en bog 

Podcasting fjerninterviews zencastr

Fjern-interview til din podcast. Sådan gør du:

  1. Sæt din USB-mikrofon til eller den du plejer at koble til, når du laver videoer.
  2. Lav en profil på https://zencastr.com/
  3. Under pandemien er brugen GRATIS – du kan optage så meget, som du vil og have så mange gæster på, som du har behov for.
  4. Klik på “Dashboard”.
  5. Klik på “Create New Episode” – giv episoden et navn.
  6. Klik på “invite”. Her kan du sætte din gæsts emailadresse ind eller kopiere invitationen og sende manuelt selv. Aftal et tidspunkt med din gæst, hvor I mødes på linket. Gæsten behøver ikke at downloade noget. Det er piv-nemt.
  7. Teknisk forberedelse: Tjek at din mikrofon er sat til ved at klikke på “Mic”. Anbefal din gæst at bruge en mikrofon. Har de ikke en Usb-mikrofon, har de måske til deres mobil, og så må de ringe derfra og lade mobilen ligge stille under optagelsen. Har gæsten(e) ikke mikrofon, så kan du køre optagelsen gennem Auphonic.com bagefter, det hjælper en smule. Sørg for at du laver backup på iCloud.
  8.  Når I begge er på, så tryk på “Start recording”.
  9. Når samtalen er afsluttet, tryk “Stop recording”. Sørg for at din gæst ikke forlader samtalen, før du får en popup, hvor der står ”All of your tracks have finished uploading and it is now safe to close this tab”.
  10. Nederst kan du se ”Solo tracks” i mp3 og downloade og sætte dem ind i forskellige spor i dit redigeringsprogram og begynde redigeringen.

 

Sæt igang – guide over video

Lyder det kompliceret?

Det er det virkelig ikke. Jeg lover det! Selv jeg kan finde ud af det.

Og nu er et fantastisk tidspunkt at komme i gang med at fjerninterviewe på. Folk har brug for at høre historier, blive inspireret og modtage dit budskab netop nu.

Charlotte Heje Haase podcaster

Kh. Charlotte